Som du nok allerede ved, er mere end to tredjedele af Jordens overflade dækket med vand. Det vil altså sige, at der er et kæmpe potentiale for at udnytte dette vand med henblik på at skabe energi og varme.
Der findes en masse stærk energi i de forskellige hav og ferskvande rundt omkring i Danmark. Og denne energi er vi mennesker selvfølgelig interesseret i at udnytte, da den først og fremmest er vedvarende og dernæst kan spare miljøet for meget unødvendig CO2-udledning.
Vidste du?
Den energi som bliver skabt, når bølger rammer kysten, svarer til 3-5 gange verdens samlede elektricitetsforbrug!
Hvad er vandenergi og vandkraft egentlig?
Vandenergi og vandkraft er to ord, der betyder det samme – nemlig udnyttelse vandets energi. Helt konkret er vandenergi en betegnelse for den udnyttelse og omdannelse, der sker, når vandet udnyttes til mekanisk arbejde.
Vandenergi og vandkraft er faktisk slet ikke så ny en opfindelse som du måske skulle tro. Tilbage i romertiden brugte romerne vandet til at male korn ved hjælp af vandhjul.
Der er sket meget med teknologien siden romertiden – heldigvis. I dag udnyttes vandenergien bl.a. ved hjælp af vandturbiner. 15% af verdens samlede elproduktion stammer faktisk fra vandkraft. Dette procenttal skulle meget gerne stige i fremtiden, så mængden af CO2-udledninger bliver markant mindre.
Sådan kan vandet udnyttes
Vandturbiner og bølgeanlæg – findes der flere måder at udnytte vandet på? Ja, det gør der faktisk. Herunder kan du læse om de 4 bedst kendte metoder til udnyttelse af vandenergi.
Undervandsdrager
En drage er da noget, der flyver oppe i luften? Ikke i dette tilfælde. Sverige har især stor succes med undervandsdrager til energiproduktion. Undervandsdrager fungerer faktisk lidt på samme måde som almindelige luftbårne drager. Forskellen er bare, at denne type bliver drevet frem ved hjælp af vandstrømme lavet af tidevandet. Vandstrømmene holder undervandsdragen i bevægelse, hvilket får den til at producere energi.
Bølgeanlæg
En af de bedst kendte måder at lave vandenergi på er ved hjælp af bølgeanlæg. Bølgeanlæg udnytter den energi som bølgerne skaber på havet. Ulempen ved dette anlæg er, at det skal kunne holde til uhyre mange kræfter, da bølgerne og havet slider ufatteligt meget. I Danmark – nærmere bestemt Hanstholm – kan du faktisk finde Danmarks største bølgeanlæg. Det er i øvrigt stormsikret, hvilket gør det ekstra effektivt.
Vandmøller i strøm
Den fjerde og sidste metode til vindenergi i denne artikel er vandmøller i strøm. Denne metode kan bedst forklares som vindmøller, der står på havets bund. I stedet for at udnytte vinden, udnytter vandmøllerne i stedet vandstrømmene til at skabe energi. Denne metode er ikke så kendt her i Danmark, men i Nordirland har de okay succes med den.
Hvad bringer fremtiden?
Der er ingen tvivl om, at vandenergi og vandkraft kommer til at fylde mere og mere i det globale energibillede. Vandet har uhyre meget potentiale, men det kræver en masse forskning og ny-teknologi, hvis dette potentiale skal udnyttes til fulde.
Hvis du interesserer dig for vandenergi og vandkraft, anbefales det at følge relevante medier, så du kan holde dig selv opdateret.